vineri, 30 mai 2008

Din Cimis pana-n Caras

Laura Laurentiu
Din Cimis pana-n Caras este titlul celui mai recent album al interpretei de muzica populara din Banat, Laura Laurentiu. Este un album de folclor exceptional ce contine 14 nestemate banatene, 2 sarbe oltenesti intr-o interpretare de exceptie a artistei si un de doi carasan interpretat la saxofon de Doru Taranu.
Si de aceasta data Laura Laurentiu a demonstrat ca respecta valorile traditionale din Banat si incearca sa le promoveze asa cum stie ea mai bine, si anume prin patimasul cantec banatean. Versurile sunt de o rara sensibilitate iar linia melodica te face sa simti cu adevarat lumea arhaica a satelor din pusta ori din muntii Banatului.
Tot la superlativ ma voi referi si la instrumentistii care si-au demonstrat talentul reusind alaturi de interpreta sa ne ofere un album de exceptie. Ii felicit pe Vukomir Radanov(armonica), Doru Taranu(saxofon,fluier si sopran), Cristi Balteanu(vioara), Ionica Stiopon(acordeon), Nelu Pauser(braci), Marcel Gherga(contrabas) si Mihaita Sitaru(tambal). Din cate vedeti s-au folosit numai instrumente traditionale si specifice zonei si iata ca mai sunt persoane care nu fac compromisuri in muzica banateana, incercand sa o pastreze curata asa cum a fost transmisa din generatie in generatie.
Din punctul meu de vedere, piesa de rezistenta a albumului este doina "Iau siupagu si cotranta" care , ascultand-o, cu greu te poti stapani fara a varsa macar o lacrima , gandindu-te la o persoana draga, mama ori bunica, care acum nu mai este langa tine. Oare cine poate ramane indiferent cand aude versurile: "La poarta de rai pe prag, coase la ingeri ciupag" ?
O alta piesa superba de pe album este "Asta-i brau'". Este o melodie care te imbie la joc, si nu la orice joc ci la braul banatean. Ce poate fi mai frumos decat sa vezi paorii de la sat imbracati in port popular purtand falosi braul? Si daca esti mai patimas si te incumeti sa joci si tu, cu siguranta te vei indragosti de Banat si banateni. Si cu siguranta aceasta melodie a Laurei se incadreaza intr-o lista a celor mai frumoase brauri care iti dau acest sentiment.
Pentru ca tot vorbeam de patimasi, trebuie sa vorbim de rachie si de birtul din sat. Dar ce se intampla atunci cand rachia-i prea multa si trebuie sa te intorci de la birt acasa? Ascultati "La birtul din sat" si veti vedea...
Laura Laurentiu s-a gandit si la iubitorii de sarbe, "Vineri, in pucerea noptii" cu greu putand lasa pe cineva sa stea pe scaun. In melodie veti afla povestea unei tinere perechi de indragostiti intr-o noapte de primavara. Tin sa laud in aceasta piesa prestatia lui Vukomir Radanov la armonica, care da un farmec aparte melodiei. Jucand aceasta sarba, te gandesti simultan la doua locuri, si la frumoasa zona a Mehedintiului dar si de partea cealalta a Dunarii , la romanii nostri din Serbia.
Se stie faptul ca banateanu-i falos, patimas si omenos. Acest lucru ne spune si Laura in prima melodie a albumului, "Din Cimis pana-n Caras". Pentru cei care nu cred , sa asculte aceasta melodie si sa o creada pe cuvant pe interpreta pentru ca nu este nici o minciuna in versurile sale.
Va las pe dumneavoastra sa descoperiti si celelalte piese de pe album, recomandandu-l cu caldura tuturor iubitor de folclor autentic. Si poate cine stie poate mai aducem si alti "ratacitori" pe drumul cel bun.
In final, tin sa o felicit pe Laura Laurentiu pentru acest album excelent si am convingerea ca va mai scoate de acum inainte foarte multe albume la fel de bune ca "Din Cimis pana-n Caras"!


Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu