duminică, 24 ianuarie 2010

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii - o noua provocare in contextul coeziunii teritoriale din spatiul Sud Est European

Joi, 20 ianuarie am asistat la o conferinta organizata de Ministerul Dezvoltarii Regional si Turismului in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe legata de strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii.

La conferinta organizata la hotelul Novotel au participat Razvan Murgeanu, Viorel Ardealeanu, ambasadorii Serbiei si Austriei in Romania, Ministrul Adjunct al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria, alti reprezentanti oficiali ai statelor dunarene si Comisiei Europene, dar si romani din structuri guvernamentale, ONG-uri si alte institutii.

Scopul intalnirii a fost de a imbunatati colaborarea si comunicarea dintre statele din regiunea Dunarii.

Ca participant la aceasta conferinta, sper ca invitatii reprezentativi ai conferintei au reusit sa puna bazele unei viitoare colaborari mai fructuoasa, in spatele activitatilor specifice conferinte. Nu cred ca discursurile oficialilor straini, si cu atat mai putin ai celor romani au adus ceva nou schimbarii acestei viziuni referitoare Dunarii. Nici workshop-urile orientate asupra celor trei axe de dezvoltare nu si-au atins scopul, concluziile fiind destul de vagi si in mare, fara legatura cu tema conferintei.

Sper ca inaltii oficiali sa aiba o viziune mult mai buna si orientata pe termen lung care sa puna bazele unei strategii dunarene foarte necesara dezvoltarii regiunilor din bazinul Dunarii.

miercuri, 20 ianuarie 2010

Nasa Geta

In timp ce invatam pentru un examen, am deci sa iau o pauza. Ce poate sa fie mai inviorator decat sa te manance cruiozitatea sa vezi ce muzica se asculta in anii '90 printre blocuri, prin oboare si pe la sate?

M-au lovit cateva versuri de-a dreptul "traditionale". Ia sa vedem cum gandesc romanii pe ritmuri grecesti!

"Iti chem amicii si faceti micii afara pe gratar/ Desfaceti bere ca da putere si-n dans va prindeti iar"

Va vine acum in minte imaginea padurilor pline cu grataragii?

"Iar nasa Geta pune caseta pe care o indragim/ Muzica e buna, strada rasuna si sunteti fericiti"

Daca stati prin cartiere, incercati sa scoateti capul pe geam si sa vedeti daca rasuna vreo manea. Rasuna? Va spun eu ca rasuna. Acum stiti cine nu va lasa sa dormiti. Nasa Geta.

duminică, 17 ianuarie 2010

Inca o infrangere?

Mircea Geoana se apropie de o noua infrangere. Pe ultima suta de metri, poate pierde sefia Partidului Social Democrat. Oare a cata infrangere ar putea fi aceasta pentru Mircea Geoana?

A pierdut alegerile pentru Bucuresti, a pierdut alegerile pentru presedentie, nu mai stiu de cate ori a pierdut PSD-ul cu Mircea Geoana, a pierdut lupta cu ezoterismul. Mai urmeaza inca una?

Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Adrian Nastase ii pot lua locul. Unul dintre europarlamentarii PSD, bine vazuti...poate pe nedrept, seful Institutului Social Democrat, Adrian Severin, il face pe Mircea Geoana responsabil de esecul alegerilor si conform studiilor facute, nu "prevede" un viitor bun al partidului cu Geoana in frunte.

Acest rezultat vine cu putin timp inainte de alegerile interne din PSD si dupa ce Miron Mitrea si l-ar dori in echipa de conducere a PSD pe Adrian Severin.

De ce unii nu stiu sa se retraga atunci cand trebuie?

joi, 14 ianuarie 2010

Imunitate si tigari in Muntenegru

De mult timp nu am mai postat ceva balcanic, un subiect legat de acest(..sau fost) butoi de pulbere al Europei.

Iata ca vin cu ceva probleme muntenegrene. Va aduceti aminte de Milo Djukanovic? Va mai aduceti aminte de momentul declararii independentei Muntenegrului fata de Serbia?

Un important politician din Italia, Francesco Forgione, a declarat ca Prim Ministrul Muntenegrului, Milo Djukanovic, a refuzat in repetate randuri sa depuna marturie in fata Curtii de Justitie Italiene in cazul unui caz de contrabanda de tigari datorita faptului ca pozitia pe care o ocupa ii ofera imunitate.

Intr-una din cartile sale ("Mafia Export"), italianul il considera pe Djukanovic ca unul dintre oamenii cheie in contrabanda internationala de tigari ce a avut loc intre 1994 si 2000.Intre anii 1999 si 2000, comertul ilicit de tigarete ajunsese la cateva miliarde de dolari, anual.

Cei care se ocupa de acest caz, au mentionat ca vor astepta ca Djukanovic va fi din nou anchetat, imediat ce imunitatea sa va lua sfarsit. Ramane de vazut cat timp se va mai bucura Djukanovic de acest lucru si cat se va mai prelungi acest caz la Bari?

Acum, ne dam seama si mai mult de ce Djukanovic si-a dorit atat de mult ca Muntenegru sa devina independent...sub conducerea sa.

Alte articole:

Despre contrabanda internationala de tigari

vineri, 8 ianuarie 2010

Suta s-o implinesc!

Nu mai vreau ca in urmatorii ani sa uit ca peste 10 minute trec in anul urmator. Nu mai vreau sa uit sa-mi pun telefoanele aproape, pentru ca prietenii nu au uitat ce eu am uitat.

Cateodata uitam sa pretuim clipele care trec pe langa noi si punem prioritati mai presus de viata frumoasa.

Ascultati-i pe Laura si pe Vuki si ...sa ne vedem peste 78 de ani ridicand paharele si ascultand armonica!



Si nu in ultimul rand "anii care mi-or trecut/ mi-or fost de folos/ s-acum cel mai de pret ii/ sa fiu sanatos"

miercuri, 6 ianuarie 2010

Mai putin portocaliu in viitor

Odata cu castigarea alegerilor de catre Traian Basescu si formarea guvernului alaturi de UDMR, incep sa apara tensiuni in PDL. As vrea sa adaug cateva idei legate de situatia actuala a acestui partid

PDL este un partid lipsit de valori sau acestea nu au un cuvant puternic de spus.

PDL este condus in mod autoritar de catre un grup restrans de persoane ale caror interese coincid mai mult sau mai putin cu interesele pe care ar trebui sa le aiba in functiile pe care le reprezinta.

PDL nu are viitor. PDL-ul nu mai exista dupa Traian Basescu. Nu exista nici macar o strategie pentru a evita acest lucru. Daca ar fi existat, nu am fi auzi acum de cazuri ca Honorius Prigoana, Elena Basescu, Andrei Sava si lista poate continua. Nu am nimic cu aceste persoane si le respect curajul de a intra in politica. Deciziile unui partid politic romanesc, ce se vrea partid de guvernamant trebuiesc luate tinand seama de criterii stabilite si care sa aiba legatura cu directia pe care o doreste partidul. Dar directia nu este stabilita, iar de o strategie pe termen lung nu putem vorbi..

luni, 4 ianuarie 2010

Tot mai bine e acasa!

Voi continua sa va mai povestesc despre calatoria mea prin cateva tari europene. Intr-un post anterior, va povesteam de cum am ajuns din confortul unui hotel de (aproximativ) 4 stele in trenurile si autobuzele friguroase ale vecinilor nostri nordici.

Am ajuns la locatia unde vom petrece cateva zile dezbatand problemele BEST(Board of European Students of Technology) si luand decizii importante pentru viitorul organizatiei.

Cateva lucruri care m-au facut sa privesc putin in urma legat de evolutia Romaniei, le-am gasit in interiorul acestui sanatoriu. De la oamenii care erau cazati aici, la modul in care erau aranjate camerele, la felul cum se purtau angajatii sanatoriului, la mancarea careia intotdeauna ii lipsea cate ceva sau nu se potrivea cu momentul in care o serveam, la modul cum vad ucrainienii anumite aspecte organizatorice ...au fost destule lucruri care m-au facut sa-i dau dreptate unei colege care a spus ca atunci cand esti intr-o tara ca Ucraina iti dai seama mai tare ca iti lipseste Romania. Da, mi-a lipsit Romania!

Dupa terminarea evenimentului, am reusit cu chiu, cu vai sa ne intoarcem in Lviv, unde ne-am lovit de taximetristi binistari, dornici sa profite de pe urma strainilor, de orasul trist, dar si de gara frumoasa unde am si luat cina. Bineinteles ca si acolo am dat peste vestitul bors ucrainian din sfecla. Nu mai vreau sa vad leguma asta pentru ceva timp..

Ne-am urcat intr-un tren care ne va duce pana la o localitate situata la granita cu Romania, Solotvino. Am retrait clipele petrecute cu cateva zile in urma in traditionalele trenuri ucrainiene si ne-am certat pe ruseste cu doamna responsabila de vagonul nostru. Noi ne-am certat mai mult prin maini, ca nu prea am avut noroc sa invatam limba rusa la scoala. A doua zi, de dimineata, eram deja in magazinele din Solotvino cumparand tot felul de dulciuri, bauturi(nu prea multa) si alte lucruri care ni se pareau destul de ieftine. Ieftine erau doar daca cumperin in grivne(moneda ucrainiana), altfel "schimbul valutar" nu era unul profitabil.

Dupa ce-am cumparat tot felul de prostii, gandindu-ne ca o sa mancam tot anul ciocolata ucrainiana, a trebuit sa le caram dupa noi si sa trecem granita... pe jos. Cu mici peripetii, am reusit a ajung in Romania, in Sighetul Marmatiei.

De aici, nu mai este nimic interesant de spus. Bilete CFR. Birt. Asteptare. Accelerat. Intarzieri. Bucuresti Nord. Urmeaza statia Eroilor cu peronul pe partea stanga.

Ukraine2


Celelalte povestiri ale calatoriei:

Din Atena

Putina "halara"..si foarte multa cafea

Final grecesc

Neprietenos, dar cald uneori..

Welcome to Ukraine

Est in Vestul Ucrainei

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

2010!

Sper ca 2010 sa fie un an mai bun decat 2009.

Primul articol din 2010 pe acest blog este insotit de o bijuterie muzicala. Nu mai vreau sa adaug nimic, decat sa lasam viorile maestrului Botgros sa ne farmece.