sâmbătă, 26 decembrie 2009

Welcome to Ukraine!

Iata-ma in momentul cand trebuie sa imi iau ramas bun din Cracovia. Impreuna cu niste prieteni din Ljubljana, Torino si Cracovia ne urcam intr-un tren "low-cost" care ne va duce spre granita cu Ucraina.

De-a lungul drumului de cateva ore cu trenul, printre reprize de somn am reusit sa vad cateva imagini din viata rurala a Poloniei, dar si din cea industriala. Nu pot sa spun decat ca e putin mai bine.

Ajuns in Przemisl incep sa-mi aduc aminte de orasele mici din Romania. Vad peronul pentru autobuze care merg spre Suceava. Vad pene de paun intr-o sacosa de panza urcand in autobuzul care ar trebui sa ne duca spre Lviv. Dupa o scurta masa luata la barul de langa autogara ne urcam in autobuz si incercam sa surprindem atmosfera prin cat mai multe si ciudate poze. Va amintiti de autobuzele care acum cativa ani faceau legatura intre resedinta de judet si catunul din varful dealului? De astea vorbesc.

Ajungem la vama si ne confruntam cu frumusetea "vamesitei" ucrainiene dar si de prostia autoritatilor. Intrand in Ucraina, deja incep sa vad o alta lume. O alta lume si decat Romania. Nu este cu mult diferita, dar stiti ca anumite detalii ies in evidenta si te fac sa-ti creezi o impresie generala. Vilele asezate langa case darapanate aratau o imagine romaneasca dar contrastul era mai grav.

Dupa cateva ore de mers "tihnit" si de indurat frig, ajungem in Lviv unde primul lucru care ne vine in minte este sa luam niste taxiuri datorita preturilor mici. Ajunsi in fata garii si nefiind in stare sa negociem un pret, ne hotaram sa ne inghesuim intr-un taxi care sa ne duca spre luxosul hotel Dnister de 4 stele, unde vom inopta.

Seara se termina cu o "petrecere" in clubul studentilor alaturi de privirile tipilor ucrainieni ce imi amintesc de masculii feroce din caminele culturale romanesti transformate in discoteci.

...si acum hai sa dormim in patul confortabil al hotelului Dnister, dupa o cafea si o Cola servite la barul hotelului in speranta descoperirii Internetului.

Krakow to Lviv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu