luni, 14 iulie 2008

Care ar fi motivatia in invatamantul romanesc?

Toata ziua aud la stiri si citesc pe net despre criza din invatamantul romanesc. Intr-adevar exista aceasta criza dar nu exista oamenii care sa o rezolve. Cu ministri carpaci ca Hardau sau Adomnitei nu o sa avem niciodata un sistem de invatamant performant. Pornind de la salariile profesorilor pana la examene, totul este la pamant.

De ce ai vrea sa fii profesor? Trecem peste partea materiala, presupunand ca nu stai in banii primiti de la stat. La inceputul anului scolar primesti de la director, in semn de admiratie, o clasa a IX-a unde ultima medie a fost peste 9. Esti bucuros ca ai primit o clasa performanta si deja incepi sa te gandesti cum or sa curga premiile la olimpiadele judetene sau chiar nationale. Arunci o privire peste lista de elevi si observi cam de prin ce scoli vin. Vezi cativa veniti din scoli de prestigiu dar majoritatea din cele mai departate catunuri are judetului. La inceput pari speriat dar te consolezi cu gandul ca acesti elevi chiar au invatat pe parcursul scolii generale si au venit la liceul din centru orasului din ambitie sa demonstreze ce pot. Vine prima ora cu ei si incerci sa le vezi nivelul. Nu prea reusesti sa scoti prea mult din ei si te gandesti sa le dai un test ora urmatoare sa lamuresti problema. Le dai testul si ... stupoare. Sunt la nivelul zero barat... si adio olimpiade. Te gandesti ce-i de facut? O sa te apuci sa ii aduci la un nivel multumitor cat mai repede posibil. Dupa cativa ani de munca iti dai seama ca elevii tai sunt mediocri si ai emotii pentru cativa ca nu o sa promoveze BAC-ul. In plus, te lovesti si lipsa lor de motivatie care nu mai sunt speriati de o nota mica in catalog si nici de examen pentru ca stiu ca daca vor avea putin noroc, vor reusi sa copieze si la facultate intra toata lumea.

In asemenea conditii de ce te-ai mai stradui sa faci performanta? Unde ai gasi satisfactiile unui dascal implinit?

Toti ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Invatamantului au schimbat sistemul facandu-l din prost in mai prost. Nu inteleg de ce au fost scoase examenele de admitere in licee si in unele facultati. In asa fel, liceele erau capabile sa faca o selectie a viitorilor elevi, respectiv studenti si nu se mai puteau plange de calitatea intelectuala a acestora. Nu inteleg de ce sunt aprobate atatea locuri in invatamantul universitar si nici de ce scolile de arte si meserii sunt niste institutii care scot specialisti in nimic.

Cat timp vom avea in conducerea acestui minister numai incompetenti, invatamantul romanesc va ramane in continuare in moarte clinica si tare mi-e frica sa nu fie prea tarziu atunci cand ne va veni mintea la cap.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu