luni, 18 februarie 2008

Pareri impartite in politica internationala privind problema Kosovo

Ieri oficialitatile de la Pristina au anuntat independenta Kosovo. Acest eveniment a provocat o atmosfera de sarbatoare in randul albanezilor kosovari si proteste masive din partea sarbilor.
Pe plan international, oficialii celor mai importante state s-au ferit sa faca declaratii imediat dupa declararea independentei. Multe state au decis sa lase de inteles ca ar fi sau nu de acord cu ce se intampla in Kosovo. Oficiali din Romania, Rusia, Serbia sau Cipru au declarat ca nu vor recunoaste niciodata provincia Kosovo ca stat independent iar oficialii slovaci au spus ca nu vor recunoaste momentan independenta kosovarilor. Tari ca SUA, Albania, Turcia, Austria, Ungaria, Afganistan, Franta, Marea Britanie, Italia, Belgia, Polonia s-au declarat pentru independenta Kosovo.
Ramane de vazut ce se va intampla in zilele urmatoare cand multe tari vor da un raspuns concret privind recunoastearea provinciei Kosovo ca stat independent iar Serbia va decide ce sanctiuni va lua impotriva noului stat format care din punct de vedere economic nu poate rezista fara ajutorul Belgradului.

Declaratii facute de personalitati politice internationale privind Kosovo dupa declararea independentei:

Presedintele american, George W. Bush:

" Acum kosovarii sunt independenti"

" Asa cum am spus, planul Ahtisaari este modelul care trebuie urmat. Este ceva ce am sustinut impreuna cu guvernul meu"

Bernard Kouchner, ministrul francez de externe:

" Franta are intentia sa recunoasca Kosovo. Presedintele ( Nicolas Sarkozy- n.r) i-a scris presedintelui kosovar, iar scrisoarea va pleca in aceasta seara"

Secretarul general ONU, Ban Ki Moon:

"Aşteptând indicaţii de la Consiliul de Securitate, forţa ONU de menţinere a păcii va continua să considere rezoluţia 1244 drept cadru legal pentru mandatul său şi îşi exercita mandatul. Cer tuturor părţilor să se abţină de la orice acţiuni sau declaraţii care ar periclita pacea"

Presedintele Romaniei, Traian Basescu:

"România işi menţine poziţia şi nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo. Unul dintre elementele care a contribuit la declaraţia unilaterală de independenţă de duminică a fost faptul că părţile nu au ajuns la o soluţie comună prin negocieri directe"

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin:

„Rusia se opune categoric independenţei unilaterale a provinciei Kosovo. Asta va încălca legislaţia internaţională şi va avea consecinţe imediate pentru Balcani şi restul lumii. Există îngrijorări potrivit cărora Kosovo stabileşte un precedent pentru eventuale mişcări de independenţă în regiunea Abhazia din Georgia, în regiunea Transnistria din Moldova şi în zona Transilvania din România.”

Premierul kosovar, Hashim Thaci:

„Noi, liderii poporului nostru, aleşi pe cale democratică, prin această declaraţie, proclamăm Kosovo un stat independent şi suveran"

"Această declaraţie reflectă voinţa poporului nostru"

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu