luni, 4 februarie 2008

Boris Tadic - Presedintele Serbiei



Boris Tadic s-a nascut pe 15 ianuarie 1958 in Sarajevo, Bosnia Hertegovina. Tatal lui, Ljubomir Tadic, s-a nascut in Muntenegru si este un profesor de filosofie la Universitatea din Belgrad si membru al Academiei Sarbe de Stiinte si Arte iar mama , Nevenka Tadić, este de profesie psiholog. Parintii lui se mutau destul de des iar cu doar cateva zile inainte de nasterea sa, acestia s-au mutat din Paris la Sarajevo. Cand Boris avea trei ani, familia se muta la Belgrad. Bunicii lui au fost ucisi de membri USTASA in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Boris Tadic a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Belgrad, obtinand specializare in psihologie sociala. In timpul studiilor a fost arestat datorita desfasurarii unor activitati anti-comuniste. A lucrat ca jurnalist si profesor de psihologie.

Actualul presedinte sarb intra in Partidul Democrat in 1990, un partid fondat in anul 1919 dar interzis in perioada comunista. Inainte de a deveni presedinte a fost Minstrul Telcomunicatiilor in 2000 si Ministru al Apararii in 2003. In acelasi an a fost si liderul aliantei politice Opozitia Democrata din Serbia in Parlamentui Serbiei si Muntenegrului iar un an mai tarziu este liderul Partidului Democrat in Parlamentul Serbiei.

In anul 2004, la alegerile prezidentiale reuseste sa-l invinga pe Tomislav Nikolic in cel de-al doilea tur de scrutin obtinand 53,4 % dintre voturi.
Ca presedinte, Tadic a dus o politica externa pro-Vest. La 28 septembrie 2005 se intalneste cu Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, fiind primul sef de stat sarb care obtine o audienta la papa. A fost primul presedinte al unei tari care a vizitat Muntenegru dupa ce acesta a devenit independent pe 8 iunie, promitand ca va continua relatiile de prietenie dintre cele doua tari.

Pe 4 august 2007 a primit Premiul European pentru Cultura Politica care este dat de fundatia elevetiana Hans Ringier si decide sa doneze banii primiti in scopuri caritabile ajuntand o maternitate de langa Gracanica.

Anul acesta , pe 3 februarie obtine inca un mandat de presedinte al Serbiei invingandu-l in cel de-al doilea tur de scrutin tot pe Tomislav Nikolic. In timpul campaniei electorale a sustinut ca este impotriva independentei Kosovo si ca viitorul Serbiei este alaturi de statele europene.

Este insurat cu Tatjana Tadic, cu care are 4 copii. Este cel de-al doilea mariaj deoarece el a mai fost insurat cu Veselinka Zastavnikovic, divortand de aceasta.Boris Tadic mai are o sora, Vjera care este la fel ca si el de profesie psiholog. Pe langa limba nativa, acesta vorbeste fluent limba enegleza si limba franceza.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu