marți, 27 noiembrie 2007

Rezultatele la refendumul pentru votul uninominal

Odata cu alegerile europarlamentare s-a desfasurat si referendumul pentru votul uninominal. Datorita prezentei scazute la urne, referendumul nu a fost validat, fiind necesar ca prezenta la urne sa fie de cel putin 50% +1 .
Au participat doar 26,45% dintre alegatori iar dintre acestia in proportie de 81.34% au votat "Da".
Presedintele Basescu a fost foarte nemultumit de rezultat, motivand ca prezenta scazuta la urne se datoreaza clasei politice romanesti, fata de care poporul este dezamagit.
Dupa aflarea rezultatelor,a invitat toate partidele din Parlamentul Romaniei la consultari despre votul uninominal. In afara de PD, PLD si UDMR, toate partidele au declinat invitatia motivand ca exista deja un proiect de vot uninominal propus de Guvern. UDMR,chiar daca a acceptat invitatia au spus ca discutiile sunt inutile dar vor merge la Cotroceni "din politete".

Probabil ca la viitoarele alegeri vom avea parte de un vot uninominal,dar cu siguranta nu unul propus de presedinte. In cel mai fericit caz, se va promulga legea propusa de Guvern care conditioneaza intrarea candidatilor in Parlament de procentajul obtinut de partid. Sistemul propus de Tariceanu avantajeaza partidele care isi vor putea controla membrii in Parlament.

Una peste alta, romanii au nevoie de vot uninominal, oricum ar fi el deoarece vom stii pe cine trimitem in Parlament si nu vom vota o lista de anonimi pe care ii descoperim mai tarziu dormind in bancile Senatului sau Camerei Deputatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu