joi, 22 noiembrie 2007

Ce trebuie sa stim despre referendumul pentru votul uninominal?

In acest sfarsit de saptamana,vom participa la vot nu numai pentru alegerile europarlamentare ci si pentru referendumul pentru votul uninominal.

In mare parte am idee ce inseamna votul uninominal dar sunt bulversat datorita faptului ca presedintele si premierul au pregatit doua tipuri de vot uninominal iar referendumul este organizat pentru sistemul de vot ales de presedinte.

Am gasit pe site-ul referendumuninominal.ro explicatii clare pentru cele doua tipuri de vot uninominal.
Astfel sistemul propus de presedintele Basescu presupune ca senatorii si deputatii sa fie alesi in doua tururi de scrutin,candidatii vor candida, fiecare,intr-un colegiu pe care doresc sa il reprezintein Parlament, iar partidele nu vor mai putea participa cu liste de candidati. Voturile neutilizate in atribuirea de mandate se pierd si la nivelul tarii nu se respecta configuratia politica rezultata din alegeri. Pentru a obtine un loc in Parlament un candidat trebuie sa obtina jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, iar in cazul in care nici unul din candidati nu obtine majoritate absoluta, primii doi clasati vor participa la un al doilea tur de scrutin.

In cadrul sistemului propus de premier,deputatii si senatorii se aleg intr-un singur tur de scrutin si se foloseste un sistem de compensare prin folosirea listei nationale de candidati. Repartizarea si atribuirea mandatelor presupun 2 etape:
  • la nivelul colegiilor uninominale , mandatul se atribuie candidatului care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia ca partidul pe care îl reprezintă să fi atins pragul electoral stipulat de lege.In caz contrar mandatul care i s-ar fi cuvenit acestuia revine candidatului cu cel mai mare număr de voturi valabil exprimate care aparţine unui competitor electoral ce a atins pragul electoral.
  • una la nivelul circumscripţiilor electorale judeţene (Biroul Electoral de Circumscripţie va insuma voturile neutilizate in acordarea de mandate, respectiv cele obţinute de candidatii partidelor care nu au atins pragul electoral. Aceste voturi vor fi redistribuite candidatilor care nu au obtinut mandate, dar care reprezinta partide ce au trecut pragul electoral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu