marți, 27 noiembrie 2007

Rezultatele finale la europarlamentare

1.PD - 28,81%
2.PSD - 23,11%
3.PNL - 13,44%
4.PLD - 7,78%
5.UDMR - 5,52%

6.PNG - 4,85%
7.PRM - 4,15%
8.Laszlo Tokes - 3,44%
9.PC - 2,93%
10.PIN - 2,43%
11.PNTCD - 1,38%
12.Partida Romilor - 1,14%
13.Alianţa Socialistă 0,55%
14.Partidul Verde - 0,38
(Prezenta la vot: 29,46%)

Rezultatul acestor alegeri au adus schimbari destul de importante in numarul de candidati trimis de fiecare partid in Parlamentul European. Unele si-au marit numarul de europarlamentari, altii si l-au micsorat iar unii nu mai au deloc reprezentanti la Bruxelles.

Partidul Democrat a castigat aceste alegeri chiar daca a obtinut un scor slab fata de cat se se astepau ei. De la peste 40% in sondaje, democratii au obtinut decat 28,81% dintre voturi.

Partidul Social Democrat a obtinut la aceste alegeri cel mai slab scor din istoria partidului,ajungand la 23,11%. Acest lucru duce la noi tensiuni in randul social democratilor. Grupul Nastase-Iliescu-Vacaroiu este nemultumit de rezultat in timp ce presedintele Geoana declara ca scorul este unul relativ bun.

Premierul Romaniei si presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu s-a declarat multumit de cele 13 procente obtinute de partid in lupta pentru Parlamentul european, PNL reusind astfel sa obtina cel putin 4 mandate la Bruxelles.

Una din surprizele acestor alegeri a fost rezultatul liberalilor-democrati care si-au mobilizat electoratul si au ajuns la aproape 8 % dintre voturi, reusind sa obtina 2 mandate la Parlamentul European.

UDMR-ul a reusit la limita sa obtina un candidat de europarlamentar,fiind ultima organizatie care a reusit sa treaca de pragul de 5%. Astfel, udmr-istii il vor trimite doar pe Gyorgy Frunda la Bruxelles.

Un alt viitor parlamentar european care face parte din minoritatea maghiara este pastorul Laszlo Tokes, care candidand ca independent a reusit un scor foarte bun de 3,44% depasind partide cu pretentii. Aceste rezultate bune ale ungurilor se explica prin prezenta mare de vot in Covasna si Harghita, Covasna fiind si judetul cu cea mai buna prezenta la vot.

Acum trec la partidele invinse care nu au obtinut pragul de 5 % care le oferea sansa sa-si trimita membri in Parlamentul de la Bruxelles. Lui Gigi Becali ii mai trebuiau decat 0.15% ca sa ajunga europarlamentar. Acesta a declarat in presa ca astfel va face economie de cateva sute de mii de euro, bani pe care trebuia sa-i cheltuiasca pe transport. El a motivat ca nu ar fi putut sa faca naveta cu o cursa obsinuita, ci doar cu un avion particular.

Marele perdant al acestor alegeri este Partidul "Romania Mare" care a pierdut foarte mult de la ultimele alegeri si din pacate pentru ei, au coborat sub pragul de 5%. Peremistii condusi de C.V.Tudor au obtinut la aceste alegeri un modest procent de 4.15%. Apele din partid nu sunt deloc limpezi, una din membrele importante Daniela Buruiana, fiind exclusa din partid deoarece a declarat in presa ca mare parte din conducerea partidului duce partidul pe un drum gresit.

Nici consevatorii condusi de Dan Voiculescu nu au reusit mare lucru, ei "multumindu-se" cu nici 2.93%. Cam acelasi lucru se poate spun si despre PIN care cu 2,43 % nu-si indeplinesc obiectivul. Presedintele partidului Cozmin Gusa si-a dat demisia din functia de presedinte, fiind dezamagit de rezultatul obtinut.

Taranistii par sa nu-si mai revina din 2000. Si la aceste alegeri s-au facut de ras , obtinand decat 1,43 % din voturi fiind cu putin peste Partida Romilor.

Au trecut si aceste alegeri si speram ca noii europarlamentari sa aiba o prestatie mult mai buna ca cei care au fost inaintea lor iar cei care au mai stat in Parlamentul European si au obtinut un nou mandat, sa-si imbunatateasca activitatea.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu