vineri, 20 februarie 2009

Progrom premiat

Sunt aproape 5 ani de la explozia violentelor albanezilor din Kosovo, pe 17 martie 2004, cand 19 oameni au fost omorati si 954 raniti si cand 35 de manastiri ortodoxe au fost daramate in doar doua zile.

Acest "progrom" a primit un premiu acum un an, atunci cand albanezii kosovari si-au declarat independenta sprijiniti de puterile vestice. Acest eveniment a aratat tuturor miscarilor separatiste din lume ca prin mijloace violente se pot indeplini anumite scopuri politice. In acest fel s-au descoperit slabiciunile Uniunii Europene legate de rezolvarea crizelor .

Aceste doua date au ramas bine intiparite in mintea tuturor grupurilor etnice din Serbia si provincia ei, chiar daca prin perspective diferite.

17 martie 2004

Aproape 4000 de sarbi au fost alungati din casele lor , 6 orase si 9 sate fiind curatate etnic, 935 de case sarbesti, 35 de biserici ortodoxe si 10 institutii publice(scoli, spitale..)au fost distruse. Rezultatul violentelor din 17 martie, a terorii etnice albaneze si a razboiului din Kosovo a fost un numar de aproximativ 200 000 de refugiati.

17 martie 2004 a aratat esecul comunitatii internationale in Kosovo. Rapoartele fabricate si optimiste care laudau succesele managementului conflictului, progresele si inteligenta nu spuneau nimic despre teroare. Raspunsul celor care se ocupau cu pastrarea pacii si a politistilor a intarziat sa apara. Comandantii erau inaccesibili, beti sau mahmuri datorita sticlelor de whiskey baute cu ocazia sarbatoririi zilei de Sf. Patrick.

Dupa cele 72 de zile de bombardamente ilegale, in Kosovo au aparut in plus peste 500 de mii albanezi, in timp ce sarbilor le-a fost frica sa se intoarca la casele lor. Azi, Serbia cunoaste una dintre cele mai mari probleme legate de refugiati din Europa.

Potrivit unor statistici ale UNHCR, in Serbia traiesc aproximativ 206,000 de refugiati din Kosovo. Acest lucru a fost ignorat mult timp de mass media din Vest. Acestia reprezinta inca un grup uitat al victimelor din fosta Iugoslavie.

Dupa "progromul" din 2004 a fost un demarat un plan de constructie de case dar intrebarea este: " Cati dintre cei care nu sunt albanezi s-au mutat in aceste case? ". 17 martie a confirmat faptul ca sarbii nu trebuie sa se gandeasca sa se intoarca la casele lor iar cei care locuiesc in enclave sa-si faca planuri sa se mute de acolo.






17 februarie 2008

In decembrie 2007 NATO si UE au inceput sa puna bazele declaratie de independenta a Kosovo. Principalele elemente pe care se bazau erau:

- Statele Unite si UE vor avea roluri principale in a coordona procesul regiunii Kosovo catre independenta;
- o interpretare "relativa" a Rezolutiei 1244 care ar lasa NATO sa ramana in Kosovo si UE sa trimita misiunea ESDP( European Security and Defence Policy) fara autorizatia Consiliului de Securitate;
- Pristinei i se va cere sa-si "coordoneze" miscarile si sa nu-si declare unilateral independenta fara a primi semnale de siguranta de la Bruxelles si Washington;
- Serbiei i se va trimi "un indulcitor" sub forma unei promisiuni de accelerare a procesului de aderare in schimbul unui "refuz constructiv".

Uniunea Europeana ar fi construit o pozitie "unita" prin crearea unui cadru care ar fi permis independenta Kosovo, iar deciziile de recunoastere s-ar fi luat la nivel national. Acest lucru inseamna ca membrii UE nu sunt obligati sa recunoasca independenta.

Acest scenariu a fost implementat pe 17 februarie, Kosovo declarandu-si independenta fara sa-i pese de legea internationala si de Natiunile Unite. Primele recunoasteri au venit din Afganistan, Statele Unite si aliatii sai urmand...

Nimic nu a mers conform planului facut de Washington si Bruxelles. Mituirea sarbilor nu a avut succes iar Rusia impreuna cu Brazilia, China si India au avut un cuvant greu de spus la Natiunile Unite privind aceasta problema.

Cand majoritatea albaneza a declarat independenta, ideea era ca sa aiba loc transferul administratiei internationale de la Natiunile Unite la Uniunea Europeana. Dar, singura rezolutie a ONU acceptata la nivel international care recunostea ca Kosovo apartine Serbiei ramanea valida.

Acum cazul se afla la Tribunalul International de la Haga, acest lucru fiind votat in Adunarea Generala a ONU pe 8 ocotmbrie cand s-au inregistrat decat 6 voturi impotriva (Albania, Insulele Marshall, Micronesia, Nauru, Palau, Statele Unite) si 77 pentru.

Situatia actuala este o mizerie fara o strategie clara de rezolvare. Uniunea Europeana administreaza Kosovo sub umbrela ONU. Partea de sud, dominata de albanezi, continua sa-si traiasca viata supervizati de Uniunea Europeana, in timp ce partea de nord, unde mai sunt sarbi, va continua sa se afle sub protectia ONU.

La nivel international, Kosovo a devenit o scuza pentru numeroase grupuri etnice. Se pot da ca exemple cele din Caucaz si America de Sud, unde numai de liniste nu putem vorbi.

Mai mult:
http://arirusila.blogactiv.eu/2009/02/17/kosovo-marchfebruary-17th-pogrom-with-prize/

Un comentariu:

  1. pasionat de Serbia?:) si mie imi place Serbia..dak vrei s vb iti las ID-ul de mess: flavy_tim88 , poate vb:) bye bye

    RăspundețiȘtergere