sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Cosmarul Balcanilor se intoarce

Comisarul european Olli Rehn doreste ca Martti Ahtisaari sa conduca un grup de experti care sa rezolve problema granitei dintre Croatia si Slovenia.

Rehn s-a intalnit cu Ahtisaari dupa doua vizite surpiza facute la Ljubljana si Zagreb si i-a cerut acestuia sa conduca un grup de mediatori cu care sa rezolve aceasta problema.

Christina Nagy, purtatoarea de cuvant a lui Olli Rehn, a mai precizat ca cele doua tari trebuie sa se decida daca sunt de acord cu acest ajutor inainte de a-i acorda mandatul lui Martti Ahtisaari. Aceasta a mai adaugat ca este prea devreme pentru a mentiona nume, deoarece mai intai cele doua tari trebuie sa ajunga la un consens privind conditiile acestui tip de asistenta care ar putea rezolva problema si ar usura drumul Croatiei catre Uniunea Europeana.

Problema granitei a devenit o problema a Uniunii Europene si Comisia Europeana nu si-a schimbat viziunea conform careia gasirea unei solutii reprezinta o premisa pentru aderarea Croatiei la UE.

Presa din Croatia este de parere ca misiunea lui Rehn nu este binevenita deoarece cele doua tari refuza sa inceapa rezolvarea problemei, nici chiar dupa vizita comisarului european.

De ce este considerat Martti Ahtisaari un bun cunoscator al Balcanilor care poate rezolva orice problema din zona ? Cum poate acest om care refuza sa inteleaga exact ce se petrece in aceasta zona sa fie recunoscut la nivel international ca un bun specialist. Ramane de vazut daca Croatia si Slovenia vor accepta ajutorul acestui individ dupa intrarea Croatiei in UE, pentru ca pana atunci nu vad o rezolvare a acestei probleme.

SURSA:http://www.b92.net//eng/news/region-article.php?yyyy=2009&mm=01&dd=23&nav_id=56628

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu