luni, 29 septembrie 2008

Romanii nu-i accepta pe tigani ca vecini

Stirea se refera la o comunitate de romani din Belgrad care nu accepta ca un grup de romi sa fie mutati langa locuintele lor si a fost difuzata de o importanta agentie de stiri din Serbia.

Autoritatile din Belgrad au decis ca tiganii ce traiesc in centrul capitalei sarbe, sub podul Grazela, sa primeasca case intr-o comunitate de etnici romani din oras. Reprezentantul romanilor Igor Tričković a declarat ca romanii vor face tot ce le sta in putinta ca opreasca ridicarea acelor case si vor ajunge pana la anunta ambasadele straine si institutiile media internationale pentru faptul ca se violeaza Constitutia Serbiei care garanteaza drepturile minoritatilor.

Primaria belgradeana si-a motivat actiunile, explicand ca nu incurajeaza un transfer al populatiei dintr-un loc in altul si ca incurajeaza o imbunatatire a nivelului de trai. Se doreste integrarea tiganilor in societate, oferindu-le barbatilor un loc de munca si atragand copiii la scoala. Proiectul include constructia unei gradinite si a unei clinici.

Ovda, care numara 3000 de locuitori, este una dintre cele mai vechi municipalitati din Belgrad, de pe malul stang al Dunarii. Este locuit de romani dar si de alti colonisti veniti din toata Iugoslavia.

Sper ca autoritatile sarbe sa gaseasca o cale de mijloc si pe calea dialogului cu reprezentantii romani sa evite unele neplaceri.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu