marți, 26 august 2008

Dileme privind Osetia de Sud si Abhazia

Azi, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca Rusia recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Medvedev a acuzat Georgia ca a provocat aceasta recunoastere.

Personal, sunt in dilema. Sunt constient de intentiile rusilor in aceste zone. Nu cred o iota din ce spune presedintele rus. Sunt sigur ca nu le pasa absolut deloc de Kosovo, atunci cand ne amintesc de acel precedent. Sunt sigur ca au asteptat cu nerabdare acea scanteie care sa puna Rusia contra NATO, SUA si Uniunea Europeana. Rusia a fost deranjata de faptul ca americanii sunt prezenti in Kosovo si de faptul ca fostele state sovietice, Ucraina si Georgia isi doresc intrarea in Alianta Nord Atlantica. Marele gigant rus nu poate accepta aceste infrangeri una dupa alta si era de asteptat sa riposteze.

Am vazut niste reactii internationale la ce s-a intamplat azi. Jaap de Hoop Scheffer a precizat ca decizia Moscovei violeaza integritatea teritoriala a Georgiei. Domnule secretar general, eu cred ca memoria dumneavoastra are probleme. Oare, integritatea teritoriala a Serbiei nu a fost incalcata atunci cand NATO si SUA au sprijinit independenta provinciei Kosovo ?

Condoleezza Rice a spus ca tot ce se intampla la Moscova este regretabil . Doamna Rice, regretabile sunt deciziile dumneavoastra, ale doamnei Madeleine Albright si ale multor americani cu putere decizie mare privind problema iugoslava.

Se pare ca politica externa din Marea Britanie nu s-a schimbat odata cu plecarea lui Tony Blair si a ramas la fel de rudimentara si penibila. Oficiali britanici cer formarea unei coalitii pentru a contracara decizia lui Medvedev.

Fostul lider rus Mihail Gorbaciov, odata cu batranetea a inceput sa vada numai negru in fata. El este speriat ca lumea se poate confrunta cu un nou "cataclism" dupa aceasta recunoastere. Nu, vor mai trece foarte multi ani pana cand vom asista la un razboi deschis intre cele mai mari puteri.

Dupa evenimentele din Georgia, este foarte interesant sa urmarim evenimentele din Moldova. Am spus Moldova, nu Transnistria care mi se pare un caz pierdut. Anul viitor, la Chisinau vor avea loc alegeri. Dorin Chirtoaca este principalul contracandidat al lui Voronin. Sunt mari sanse, ca dupa Ucraina si Georgia sa mai apara un adversar, fost aliat, impotriva Rusiei.

Om trai si-om vedea...

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu