miercuri, 25 februarie 2009

Ce vina au ei ?



Sursa: Foreign Policy

El ce vina are ? Va fi mandru de aceasta poza peste 10 ani ?

vineri, 20 februarie 2009

Progrom premiat

Sunt aproape 5 ani de la explozia violentelor albanezilor din Kosovo, pe 17 martie 2004, cand 19 oameni au fost omorati si 954 raniti si cand 35 de manastiri ortodoxe au fost daramate in doar doua zile.

Acest "progrom" a primit un premiu acum un an, atunci cand albanezii kosovari si-au declarat independenta sprijiniti de puterile vestice. Acest eveniment a aratat tuturor miscarilor separatiste din lume ca prin mijloace violente se pot indeplini anumite scopuri politice. In acest fel s-au descoperit slabiciunile Uniunii Europene legate de rezolvarea crizelor .

Aceste doua date au ramas bine intiparite in mintea tuturor grupurilor etnice din Serbia si provincia ei, chiar daca prin perspective diferite.

17 martie 2004

Aproape 4000 de sarbi au fost alungati din casele lor , 6 orase si 9 sate fiind curatate etnic, 935 de case sarbesti, 35 de biserici ortodoxe si 10 institutii publice(scoli, spitale..)au fost distruse. Rezultatul violentelor din 17 martie, a terorii etnice albaneze si a razboiului din Kosovo a fost un numar de aproximativ 200 000 de refugiati.

17 martie 2004 a aratat esecul comunitatii internationale in Kosovo. Rapoartele fabricate si optimiste care laudau succesele managementului conflictului, progresele si inteligenta nu spuneau nimic despre teroare. Raspunsul celor care se ocupau cu pastrarea pacii si a politistilor a intarziat sa apara. Comandantii erau inaccesibili, beti sau mahmuri datorita sticlelor de whiskey baute cu ocazia sarbatoririi zilei de Sf. Patrick.

Dupa cele 72 de zile de bombardamente ilegale, in Kosovo au aparut in plus peste 500 de mii albanezi, in timp ce sarbilor le-a fost frica sa se intoarca la casele lor. Azi, Serbia cunoaste una dintre cele mai mari probleme legate de refugiati din Europa.

Potrivit unor statistici ale UNHCR, in Serbia traiesc aproximativ 206,000 de refugiati din Kosovo. Acest lucru a fost ignorat mult timp de mass media din Vest. Acestia reprezinta inca un grup uitat al victimelor din fosta Iugoslavie.

Dupa "progromul" din 2004 a fost un demarat un plan de constructie de case dar intrebarea este: " Cati dintre cei care nu sunt albanezi s-au mutat in aceste case? ". 17 martie a confirmat faptul ca sarbii nu trebuie sa se gandeasca sa se intoarca la casele lor iar cei care locuiesc in enclave sa-si faca planuri sa se mute de acolo.






17 februarie 2008

In decembrie 2007 NATO si UE au inceput sa puna bazele declaratie de independenta a Kosovo. Principalele elemente pe care se bazau erau:

- Statele Unite si UE vor avea roluri principale in a coordona procesul regiunii Kosovo catre independenta;
- o interpretare "relativa" a Rezolutiei 1244 care ar lasa NATO sa ramana in Kosovo si UE sa trimita misiunea ESDP( European Security and Defence Policy) fara autorizatia Consiliului de Securitate;
- Pristinei i se va cere sa-si "coordoneze" miscarile si sa nu-si declare unilateral independenta fara a primi semnale de siguranta de la Bruxelles si Washington;
- Serbiei i se va trimi "un indulcitor" sub forma unei promisiuni de accelerare a procesului de aderare in schimbul unui "refuz constructiv".

Uniunea Europeana ar fi construit o pozitie "unita" prin crearea unui cadru care ar fi permis independenta Kosovo, iar deciziile de recunoastere s-ar fi luat la nivel national. Acest lucru inseamna ca membrii UE nu sunt obligati sa recunoasca independenta.

Acest scenariu a fost implementat pe 17 februarie, Kosovo declarandu-si independenta fara sa-i pese de legea internationala si de Natiunile Unite. Primele recunoasteri au venit din Afganistan, Statele Unite si aliatii sai urmand...

Nimic nu a mers conform planului facut de Washington si Bruxelles. Mituirea sarbilor nu a avut succes iar Rusia impreuna cu Brazilia, China si India au avut un cuvant greu de spus la Natiunile Unite privind aceasta problema.

Cand majoritatea albaneza a declarat independenta, ideea era ca sa aiba loc transferul administratiei internationale de la Natiunile Unite la Uniunea Europeana. Dar, singura rezolutie a ONU acceptata la nivel international care recunostea ca Kosovo apartine Serbiei ramanea valida.

Acum cazul se afla la Tribunalul International de la Haga, acest lucru fiind votat in Adunarea Generala a ONU pe 8 ocotmbrie cand s-au inregistrat decat 6 voturi impotriva (Albania, Insulele Marshall, Micronesia, Nauru, Palau, Statele Unite) si 77 pentru.

Situatia actuala este o mizerie fara o strategie clara de rezolvare. Uniunea Europeana administreaza Kosovo sub umbrela ONU. Partea de sud, dominata de albanezi, continua sa-si traiasca viata supervizati de Uniunea Europeana, in timp ce partea de nord, unde mai sunt sarbi, va continua sa se afle sub protectia ONU.

La nivel international, Kosovo a devenit o scuza pentru numeroase grupuri etnice. Se pot da ca exemple cele din Caucaz si America de Sud, unde numai de liniste nu putem vorbi.

Mai mult:
http://arirusila.blogactiv.eu/2009/02/17/kosovo-marchfebruary-17th-pogrom-with-prize/

miercuri, 18 februarie 2009

Clinton revine !

Presedintele si Prim-ministrul din Kosovo au fost invitati pe 26 februarie sa se intalneasca cu Secretarul de Stat din S.U.A. Hillary Clinton. In cadrul acestei intalniri cei doi vor fi asigurati de sprijinul si prietenia Statelor Unite in dezvoltarea regiunii.

Ambasada americana de la Pristina a mai adaugat ca in ultimul an s-au facut pasi rapizi pentru construirea institutiilor democratice si s-au respectat principiile de baza din planul Ahtisaari privind drepturile minoritatilor.

S-a mai spus ca Departamentul de Stat american apreciaza eforturile oamenilor din Kosovo si ale Guvernului in promovarea stabilitatii in regiune.

Blic

Am citit fragmente din declaratiile facute de Ambasada americana si am vazut multa ipocrizie. Nu putem vorbi de stabilitate in regiune, si cu atat mai putin despre una promovata de kosovari. Nu putem vorbi de drepturile minoritatilor, si cu atat mai putin de drepturile sarbilor din nordul regiunii. Nu putem vorbi de institutii democratice in Kosovo sau de economie. Intr-un alt articol aud ca mafia albaneza din Kosovo incearca sa produca un tip de cocaina modificata genetic pentru ca sa nu mai fie dependenti de Columbia. Asistam la crearea unei Columbii in Europa iar autoritatile americane lauda succesele kosovarilor. Si cine lauda aceste lucruri ? Hillary Clinton, sotia lui Bill Clinton, omul care a incurajat bombardarea Iugoslaviei...

miercuri, 11 februarie 2009

Nesimtirea oamenilor din televiziune

Imi este greu sa vorbesc despre moartea handbalistului Marian Cozma. Nu imi gasesc cuvintele cu care sa compun un articol pe aceasta tema tragica. M-am gandit ca voi face un articol despre legatura stransa intre oameni din 4 tari diferite care au suferit de pe urma acestui incident cumplit. Sper ca-l voi face...

Am spus intr-un articol precedent ca ma deranjeaza reporterii si prezentatorii televiziunilor de stiri. Sunt satul de ei. M-am saturat de imbecilitatea lor, de intrebarile lor stupide si de lipsa de cultura. Nu gandesc, nu realizeaza cu cine stau de vorba, nu-si gasesc cuvintele si traiesc in clisee. Au o nesimtire care scoate la iveala mereu dorinta de senzational, de mizerie...

Aceste zile m-au facut sa fiu mai scarbit de ei si de ce promoveaza televiziunile. Vreau in Romania un Euronews....

Totusi, vreau sa remarc ceva. In aceasta noapte, pe Realitatea TV, Carmen Bruma a salvat partial onoarea tuturor "jurnalistilor" de doi bani. A reusit o transmisiune scurta si demna de gravitatea momentului.

sâmbătă, 7 februarie 2009

Parlamentul European forteaza toate tarile UE sa recunoasca independenta Kosovo

Parlamentul European a adoptat joi (5 februarie) o rezolutie in care cere tuturor tarilor Uniunii Europene sa recunoasca independenta Kosovo. Provincia a obtinut recunoasterea acestei independente din partea a 22 din 27 de tari care apartin Uniunii Europene.
Rezolutia, care a trecut Joi cu o majoritate de 424 de voturi, recomanda Romaniei, Ciprului, Slovaciei, Spaniei si Greciei sa urmeze exemplul celorlalte 22 de tari.
Reprezentantii Parlamentului European considera ca in acest fel vom asista o dezvoltare economica si politica in regiune si in acest fel se va asigura stabilitatea in Balcani.
Rezolutia mai incurajeaza ca pe viitor sa fie posibil ca etnicii sarbi sa participe in viata politica, economica si sociala din Kosovo.
(fragmente traduse dintr-un articol aparut pe site-ul http://www.setimes.com )

In aceasta perioada de criza economica cand multe tari cauta cu disperare ajutorul Uniunii Europene, Parlamentul European recomanda insistent celor 5 tari precizate mai sus sa urmeze exemplul celorlate tari, si anume de a recunoaste independenta Kosovo.
Intr-o Europa democratica, atitudinea europenilor de acolo mi se pare una venita din Rusia anilor '50. Se prezinta foarte mult succesele avute in dezvoltarea provinciei, se vorbeste cu mare mandrie de posibilul succes al planului EULEX, ni se spune ca minoritatile trebuie sa se integreze in viata sociala si ca se apreciaza atitudinea constructia a Belgradului vis-a-vis de relatia cu Pristina. Aiureli !!!

Acolo exista probleme majore in economie, siguranta nu exista nicaieri iar sarbii din Mitrovica, care se simt straini in propria tara, sunt in fiecare moment la un pas de exterminare. Nu mai vorbesc despre minunatele lacase de cult, reprezentative pentru ortodoxism care sunt distruse. In plus, gandindu-ne la cine conduce Kosovo, cum putem spera ca totul va fi adus pe un fagas normal ?

joi, 5 februarie 2009

Liberali seriosi vs liberali neseriosi

In ultima vreme foarte multi politicieni romani isi fac blog. Aproape ca nu exista candidat care sa nu fi avut un blog in campania electorala, fie pentru locale sau fie pentru parlamentare. Multi dintre ei au renuntat la blog imediat ce campania electorala s-a terminat. Poate multi dintre ei nici macar nu-si controlau singuri blogurile, majoritatea intelegand ca ar da bine sa ai un blog.

As vrea sa dau niste exemple din PNL, partid care ma intereseaza intr-o mai mare masura. In randul liberalilor exista persoane care isi intretin zilnic blogul, dialogheza cu cititorii si propun discutii interesante. I-as putea enumera pe Bogdan Olteanu, Diana Tusa, Alina Gorghiu, Andrei Chiliman, Ramona Manescu, Adrian Stef, Razvan Pop si chiar Calin Popescu Tariceanu.


De partea cealalta sunt parlamentari care s-au bucurat atat de tare de terminarea campaniei electorale incat si-au lasat parasite si blogurile. Printre acestia se numara Tudor Chiuariu, Gratiela Gavrilescu, Horia Toma, Ludovic Orban, Horatiu Buzatu, Cristian Olteanu, Horia Cristian....Pe acestia i-am gasit in cateva minute de "gugalit" dar mai sunt foarte multi...

Este pacat sa dai impresia ca esti incantat de oportunitatea de a discuta cu oamenii prin intermediul unui blog doar in perioada unei campanii electorale.

Amintiri ardelenesti...

Cand ma gandesc la Ardeal imi vine in minte Avram Iancu. Avram Iancu ma duce cu gandul la Tebea. Nu am fost in Tebea, poate doar am trecut pe acolo aruncand o privire din fuga masinii vestitului cimitir unde "Craiul muntilor" este ingropat.

Va mai aduceti aminte marile concerte organizate la Tebea? Televiziunea Romana nu a mai transmis de mult timp concertele de muzica populara de acolo si tare imi pare rau. Au fost niste imagini pe care, pe mine, copil de scoala mi-au ramas intiparite in minte. Eram foarte fericit cand pe scena urcau Ioan Bocsa, Nicolae Furdui Iancu si Dragan Muntean. Ei erau pentru mine simbolul patriotismului. Si pentru copilul de atunci si pentru studentul de azi , aceste nume reprezinta ceva important pentru o natiune confuza care nu stie sa se pretuiasca.

Si acum va invit sa retraiti acele momente si sa ne reamintim de Dragan Muntean.



marți, 3 februarie 2009

Frenezia cuceririi de noi teritorii...

Romania a castigat procesul de la Haga privind delimitarea spatiului maritim. Asta inseamna ca ne-am "imbogatit" cu 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, ca resurse. Trebuie felicitata echipa diplomatica aflata la Haga care au reusit sa faca posibil acest succes.

Toate bune si frumoase dar n-are cum sa nu ma enerveze ranjetul tamp al prezentatoarelor de stiri, fericite ca Romania a castigat. Mai fata, Romania nu a castigat un meci de fotbal cu Ucraina si nici Adrian Mutu nu a dat gol ! Este o stare de bucurie amplificata de televiziune care niciodata nu ne-a adus ceva bun. Poate va mai aduceti aminte de campania ProNATO...

Guvernul trebuie sa munceasca pentru ca succesul obtinut de echipa condusa ce Bogdan Aurescu sa dea roade. Trebuie sa depasim faza cand toata lumea isi atribuie victoria si sa trecem la treaba deoarece in tara avem de-a face cu o criza economica.

Am inteles ca sunt foarte multe firme interesate de aceste zacaminte. Sper sa nu le dam si pe acestea pe 2 bani. Macar sa ne scoatem banii bagati in acest proces...

luni, 2 februarie 2009

Inca o demisie la Interne

Acum cateva minute Liviu Dragnea si-a dat demisia din functia de Ministru al Internelor, principala cauza invocata fiind bugetul mic alocat pentru acest minister.

Personal, cred in ipoteza celor de la Hotnews care au anuntat in aceasta dimineata ca Liviu Dragnea nu este de acord cu secretarii de stat indicati de Geoana.

Traian Basescu a spus la numirea lui Liviu Dragnea ca nu va mai accepta o situatie cum a fost cea cu Gabriel Oprea. Eu cred ca Liviu Dragnea se foloseste si de optiunea presedintelui, in felul acesta putand forta conducerea PSD-ista sa accepte secretarii de stat impusi de el si in acelasi rand va reusi sa obtina si un buget mai bun pentru Interne, fapt ce i-ar putea aduce o imagine mai buna. Sa nu uitam ca el l-ar fi refuzat pe Mincu Silvestru deoarece acesta nu ar fi avut un trecut prea curat. Deci, putem observa si o sete de imagine pentru Liviu Dragnea.

Eu cred ca totul se afla in mainile lui Traian Basescu...