luni, 9 iunie 2008

A incetat din viata Saban Bajramovic

Regele muzicii tiganesti din Balcani a incetat din viata la varsta de 72 de ani, dupa o lunga si grea suferinta. Multi il numeau Nat King Cole din Nis iar melodiile sale au fost cantate de interpreti din toate continentele. Saban a cantat pentru mari personalitati precum Tito, Nehru sau Indira Gandhi. O personalitate marcanta a muzicii balcanice, acesta a fost neglijat de autoritati, fiindu-i aprobata prima pensie de la stat vinerea trecuta...

Saban Bajramovic s-a nascut pe 16 Aprilie 1936 la Nis. La varsta de 19 ani a fugit din armata pentru o fata, dar mai tarziu a fost inchis 3 ani la Goli Otok pentru aceasta dezertare. El si-a inceput cariera muzicala in inchisoare cand la un concert a cantat in locul unui alt prizonier. Mai tarziu a fondat o trupa de muzica in inchisoare cu care canta melodii jazz ale lui Louis Armstrong sau Frank Sinatra. Saban spunea ca Goli Otok a insemnat pentru el facultatea vietii, care i-a format modul de gandire.

Prima sa inregistrare a facut-o in 1964, iar discografia lui contine aproape 20 de albume si mai mult de 50 de singleuri.

"M-am decis sa fiu un muzician pentru ca muzica este creatia lui Dumnezeu. Nu am acordat niciodata atentie felului cum altii considera muzica. Merit sa fiu numit regele muzicii tiganesti si Nat King Cole din Nis. Nimeni nu ma poate inlocui..", spunea Saban.

Bajramovic s-a aflat in showbiz inca din anul 1964. A facut filme alaturi de Goran Paskaljevic, "Guardian Angel" (1987), cu Milan Jelic , "Sunday Lunch" (1982), si cu Stole Popov "Gypsy Magic" (1997). "Nu cred ca showbiz-ul m-a schimbat, dar tot nu ma simt implinit. Nimeni nu si-a amintit dupa 40 de ani de cariera sa vina in Nis si sa-mi spuna: "Saban, meriti o pensie." Cum pot fi implinit?", spunea interpretul in ultima parte a vietii.

Saptamana trecuta, Ministrul Muncii l-a vizitat, promitandu-i ca-l va ajuta.

El a inspirat numerosi artisti din lumea intreaga. Sotia sa, Milica a fost alaturi de el in ultima zi de viata. El a lasat in urma 4 fiice si 12 nepoti care locuiesc in toata lumea.

Saban Bajramovic, va fi inmormantat miercuri la ora 2 in cimitirul tiganesc din Nis. "Funeraliile lui Saban vor fi urmate de muzica, asa cum si-a trait toata viata. Numerosi muzicieni ca Goran Bregovic, Orchestra Boban Markovic, Dzej Ramadanovski si-au anuntat prezenta." a spus Zivota Sabanovic, o ruda a marelui artist.



Dumnezeu sa-l odihneasca!

www.blic.co.yu

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu