marți, 15 ianuarie 2008

Sarbii se pregatesc de alegeri prezidentiale!

Mai sunt 5 zile pana cand vor avea loc alegeri prezidentiale in Serbia. Sunt niste alegeri foarte importante in contextul in care tensiunile din Kosovo se intensifica iar autoritatile sarbe sunt puse sa alega intre Uniunea Europeana si nerecunoasterea independentei provinciei. Rezultatul alegerilor va oferi indicii importante legate de drumul pe care va merge natiunea sarba in viitorul apropiat.Chiar daca majoritatea candidatilor la functia de presedentie se declara impotriva acordarii independentei kosovarilor, e greu de spus daca dupa alegeri vor mai avea aceleasi idei. Este evident ca cele mai importante figuri politice din Serbia sunt in vanatoare de voturi, iar relatiile cu principalele puteri au fost puse pe al doilea plan pana se va afla rezultatul alegerilor.

Principalii candidati pentru cea mai inalta functie in stat sunt actualul presedinte Boris Tadic si Tomislav Nikolic,din partea radicalilor sarbi. Cel din urma este in primul rand un eurosceptic si considera ca provincia Kosovo nu trebuie desprinsa sub nici o forma de Serbia.Interesant este faptul ca o companie americana care a condus campaniile electorale ale lui George Bush sau Bill Clinton se ocupa si de campania acestuia iar pozitia Statelor Unite este total opusa fata de ideile lui Nikolic.

De partea cealalta candidatul Partidului Democrat,este favoritul din sondaje.In ultimul sondaj de opinie, acestail depasea pe Nikolic cu aproximativ 6 procente.Inaintea alegerilor,acesta s-a ferit sa fie transant,adoptand mereu o pozitie "diplomatica".Ramane de vazut, in cazul in care va castiga alegerile ce pozitie va lua vizavi de relatiile Serbiei cu Uniunea Europeana si cum va accepta posibila independenta a provinciei Kosovo.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu