sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Balcanii incep din nou sa fiarba

A trecut aproape o luna de la data cand trebuia sa se ia o decizie in legatura cu statutul provinciei Kosovo si in continuarea apele sunt tulburi.Situatia este cam aceeasi ca la inceputul negocierilor numai ca acum tensiunile au crescut.
Kosovarii au in continuare aliati pe americani si o mare parte din Uniunea Europeana in timp ce de partea sarbilor se afla decat Rusia si cateva tari din UE ,dintre care decat Romania si Cipru sunt total de acord cu autoritatile sarbe. Tari ca Slovacia, Spania sau Grecia nu le-ar conveni o independenta a provinciei dar se feresc sa sustina concret Serbia.
Inca o problema pentru sarbi este aceea ca Slovenia detine presedentia Uniunii Europene pentru 6 luni iar autoritatile de la Ljubljana au declarat ca vor sustine neconditionat independenta.
In acest timp , premierul sarb Vojislav Kostunica a pus Uniunea Europeana sa aleaga intre o Serbie mare sau un "semi-stat pe teritoriul sarb".
O alta problema dificila este aceea ca alegerile prezidentiale se apropie iar principalii candidatii Boris Tadic si liderul Partidului Radical, Tomislav Nikolic incearca sa castige cat mai mult capital prin declaratii mai mult sau mai putin periculoase pentru viitorul tarii facand referire la problema Kosovo.
Ramane de vazut ce se va intampla dupa rezultatul alegerilor prezidentiale si vom vedea daca albanezii au curajul sa-si declare independenta. Oricum este imposibil sa se ajunga la un consens intre cele doua tabere si la orice pas gresit se poate declansa o adevarata tragedie, tinand cont ca si marile puteri au pareri contradictorii.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu