luni, 30 mai 2011

Mesaj "clar" pentru sarbi

Din intamplare, in lista mea de personalitati pe care le urmaresc pe Twitter se afla si Anders Fogh Rasmussen, Secretar General al NATO.

De pe contul domnului Rasmussen a aparut un mesaj care se vrea un sfat pentru binele sarbilor: Clear message to Serbian people: your future lies within a positive and fruitful cooperation with the #EU and #NATO.

Viitorul Serbiei depinde doar de cooperarea cu UE si NATO? Exista o singura varianta pentru bunastarea populatiei? Oare un astfel de mesaj a fost adresat si Romaniei?

Nu vreau sa fiu carcotas si sa incep sa desfiintez aceste institutii mamut ale lumii. Nu vreau sa fiu nici ipocrit si sa nu recunosc avantajele pe care aceasta cooperare ne-a adus-o. Insa, Vestul trebuie sa promoveze democratia, dreptul de a alege. Sensul mesajului nu ma duce cu gandul la aceste principii. Si nu cred nici in prietenia cu forta. (I can assure that today #NATO is a friend of the Serbian people. You shouldn't suffer from mistakes made in the past, urmatorul tweet al domnului Rasmussen).

Si acum ma intreb. Va ajung globalizarea si in "kafanele" sarbesti?

vineri, 27 mai 2011

"Vanatoarea" s-a terminat

Pentru sarbul de rand pretul inceperii unor negocieri de aderare la Uniunea Europeana este prea mare. Modul in care a fost arestat Ratko Mladic reprezinta pentru sarbi daramarea unui mit. In mintea sarbului patriot, sarbului care nu da doi bani pe aliantele mondiale si care chiar le condamna pentru tot raul ce s-a abatut asupra Serbiei in anii '90, acest moment este unul de rascoala. Si-au vandut un erou, pe generalul Mladic pentru nimic. Presedintele Tadic este vinovatul lor.

Tadic a luat o decizie mai grea decat orice decizie de scoatere a unei tari din criza economica. Este constient ca va pierde si pierde intr-un moment in care radicalii devin din ce in ce mai puternici. Evenimentul va fi foarte bine gestionat de Nikolic, care poate cu usurinta sa profite de nationalismul multor sarbi care vor uita de reforme economice, de imbunatatirea nivelului de trai si de noua politica externa sarbeasca.

Marii "criminali" sarbi ai razboiului iugoslav sunt in boxa acuzatilor la Haga. Insa, pe ceilalti criminali din Bosnia, Croatia sau Kosovo nu-i aduce nimeni? Pe ei ii pot gasi fara a-i da in urmarire internationala. Ii pot gasi alaturi de familiile lor, in functii inalte profitand de popularitatea foarte mare castigata in urma unui razboi nedrept.

...pentru multi sarbi, eroii sunt acestia:

miercuri, 18 mai 2011

Universitati de top

Am mai postat de-a lungul timpului diverse topuri ale universitatilor internationale sau romanesti. Nu sunt un fan al topurilor si nici nu cred in exactitatea lor, insa ne putem da seama cu usurinta unde exista invatamant performant, unde se pune accent pe cercetare si nu doar pe atragere de fonduri pentru diverse proiecte plagiate,unde exista o corelatie intre industrie si oferta educationala.

Am dat de site-ul http://www.topuniversities.com/ care mi-a placut prin clasificarea facuta pe disciplina. Cred ca este binevenita pentru cei care isi doresc sa studieze chimia, de exemplu, sa-si aleaga facultatea care pune accent si are performante notabile in acest domeniu.

Hai sa vedem cum stam cu universitatile care au specializari in domeniul tehnologiei informatiei!

Computer Science & Information Systems Rankings 2011

1 Massachusetts Institute of Technology (MIT) United States
2 Stanford University United States
3 University of Cambridge United Kingdom
4 University of California, Berkeley (UCB) United States
5 Harvard University United States
6 University of Oxford United Kingdom
7 California Institute of Technology (Caltech) United States
8 University of California, Los Angeles (UCLA) United States
9 Carnegie Mellon University United States

(top 200)
O surpriza ca in primele zece se afla opt universitati americane si doua britanice? In top 100 gasim si o universitate poloneza, iar in primele 200 putem gasi Universitatea Aristotel din Thessaloniki sau Universitatea Tehnica Nationala din Atena. Banuiesc ca auzim in fiecare zi de IT-istii romani apreciati in lume. Ei bine, universitatile nu sunt la fel de apreciate.

Pe site mai puteti gasi topul universitatilor cu specializari in inginerie chimica, inginerie civila, inginerie electrica sau mecanica si aeronautica.

Nu cautati Romania...

duminică, 8 mai 2011

Clisura Dunarii, un paradis neglijat

Clisura Dunarii este una dintre zonele dragi mie unde m-as intoarce oricand si nu m-as satura sa privesc acel peisaj superb in care Dunarea si-a croit drum printre Carpati. Bineinteles ca nu am putut refuza nici acum invitatia unor prieteni de a petrece cateva zile pe Clisura.

Doar drumul obositor si plictisitor dintre Bucuresti si Drobeta Turnu Severin si poate infrastructura zonei au umbrit zilele de relaxare. Chiar am plecat de acolo cu putina tristete referitoare la cum avem grija de bogatiile noastre. De ce noi avem un drum vesnic in lucru si peste mal la vecinii nostri care nu sunt inca in Europa putem vedea tunele si viaducte? De ce satele din zona nu pot profita de valoarea zonei si nu se pot dezvolta? De ce zona nu este popularizata si nu intra in circuitele turistice?
Spectacolul naturii din Clisura Dunarii si diversitatea etnica nu sunt suficiente.

Termin cu pesimismul si va invit sa vedeti un colaj de imagini din zona Dubovei, Cazanelor Mari si Mici, cat si mai aproape de Svinita.