marți, 9 februarie 2010

Politica externa...traditionala


De multe ori mi-am exprimat dezamagirea fata de politica externa romaneasca, o politica lipsita de tact si de strategie. Au fost putine momentele cant am fost multumit de deciziile luate de romani pe plan extern. Aici amintesc atitudinea fata de independenta Kosovo si procesul castigat la Haga privind Insula Serpilo. In primul exemplu, sper ca sa se pastreze aceasta directie si sa se aduca in continuare argumentele necesare acestei pozitii. In cel de-al doilea exemplu, nu am sperante ca vom putea profita de acest "avantaj".

Revin in zilele noastre. Basescu nu este cel mai bun diplomat si nu este nici cel mai bun reprezentant al Romaniei pe plan extern. De multe ori confunda politica interna cu cea externa. A facut-o si acum cand a socat opinia internationala cu anuntul despre scutul antiracheta. Hai sa vedem in ce context si cam care ar fi urmatoarele consecinte.

- Dmitri Medvedev aproba noua Doctrina militara a Rusiei, care permite atacuri nucleare preventive si considera scuturile antiracheta "o amenintare" la securitatea tarii;
- Rusia reduce din nou livrarile de gaze catre Romania;
- Viktor Ianukovici va castiga alegerile in Ucraina;

Basescu a gasit momentul "perfect" si cea mai "buna" modalitate de a face acest anunt.

De ce o dam mereu cu bata in balta? De ce nu suntem bagati in seama? Krossfire ne ajuta sa dezlegam "misterul" aici.

Foto: Sorin Lupsa http://www.presidency.ro/

4 comentarii:

  1. Multam pentru citare. Observasem ca deja harta mazgalita pentru postul meu a devenit un obiect de ilustrare :)

    P.S : Vad ca te tii tare pe pozitiile pro-sarbe - aduci un plus valoros onlineului (asta in timp ce majoritatea colegilor de generatie au facut o obsesie pentru dezbaterea pro/contra rusi)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine, nu ca Rusia ar fi neimportanta dar nimeni nu se oboseste sa puna vreodata lucrurile in context. Cam la fel si in cazul China unde nimeni nu intelege dar toti au o parere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru aprecieri!

    Mi-a placut mult abordarea ta privind acele clisee traditionale ale romanilor, inclusiv cel fata de sarbi, care sunt lipsite de orice fel de suport.

    Citind putin presa, am facut cateva asocieri si m-a luat durerea de cap.

    Dejan

    RăspundețiȘtergere