miercuri, 12 martie 2008

Cinci ani de la asasinarea lui Zoran Djindjic



Azi se implinesc 5 ani de la asasinarea fostului premier sarb Zoran Djindjic. Tragicul eveniment s-a produs in fata Guvernului sarb in data de 23 martie 2003. Djindjic a fost primul prim ministru ales dupa caderea regimului Milosevic in 2000. Guvernul condus de Djindjic a sustinut puternic cooperarea cu Tribunalul de la Haga. De-a lungul mandatului sau o serie de criminali de razboi au fost arestati, inclusiv fostul presedinte Slobodan Milosevic.
Adresandu-se deputatilor sarbi in Parlament imediat dupa investirea in functia de prim ministru,acesta spunea ca "noul guvern vrea sa faca din Serbia o civilizatie democrata". El vedea problemele din Kosovo si Sudul Serbiei ca "mostenite" si "imposibil de rezolvat pe cale politica".
"Noi vrem sa stabilim relatii intre Kosovo si Serbia, intre albanezii din Kosovo si Serbia. Vrem sa vedem Serbia avand influenta acolo si incercam sa crestem aceasta influenta", spunea Djindjic.
In primul comunicat dat presei de dupa moartea premierului, Guvernul de la Belgrad ii numea ca organizatorii ai asasinatului pe membrii clanului Zemun. Principalele persoane suspectate au fost Milorad Ulemek Legija, Dusan Spasojevic Siptar si Mile Lukovic Kum.
Zoran Djindjic a fost inmormantat pe 15 martie 2003 in "Cimitirul Nou" din Belgrad. Sute de mii de oameni au format atunci cortegiul funerar iar delegatii din 70 de state au participat la funeralii.
Pe 23 mai 2007 persoanele acuzate ca ar fi avut legatura cu asasinatul au fost gasite vinovate si condamnate la un total de 378 de ani de inchisoare.

Technorati tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu