miercuri, 26 septembrie 2007

Problema Kosovo(1)


"În inima Peninsulei Balcanice, o regiune a purtat, pâna la eliberarea sa de sub multiseculara dominatie otomana, în anul 1912, numele de "Vechea Serbie" (în sensul de "batrâna", "strabuna" Serbie). Este tinutul în care s-a constituit, în urma unor repetate tentative, nucleul statului sârb medieval, istoria acestor tentative de închegare statala urcând pâna în secolul al IX-lea. Se considera ca leaganul acestui prim stat sârb, creat sub forma uniunilor tribale, a fost Rasca, un teritoriu muntos în bazinul râurilor Ibar, Lim, Tara si Piva. Între aceasta regiune si litoralul adriatic, de la Cetina la Bojana, a început sa se dezvolte statul sârb în fruntea caruia s-a aflat dinastia Nemanjia (1168-1371)"(dr. Alexandru V. DITA ,articol aparut in numarul 69 al revistei Historia)
In anul 2007,provincia Kosovo este locuita de aproximativ 90 % albanezi si numai 10% sarbi.Chiar daca face parte din Serbia,regiunea este sub administratia Natiunilor Unite.Acum albanezii doresc independenta dar se lovesc de hotararea sarbilor care ,in cel mai bun caz , le vor oferi o autonomie "mai larga".
Aceasta problema se afla in centrul politicii universale.Statele Unite ale Americii,doresc independenta regiunii.Secretarul de stat american Condolewzza Ricea spus ca "Doar un Kosovo independent poate stabiliza Balcanii".Aceasta declaratie este o dovada a faptului ca statul american nu a inteles absolut nimic din problemele fostei Iugoslavii si doreste sa gaseasca pe moment o decizie care ,in opinia lor,ar trebui sa rezolve aceasta problema.Lucrurile nu stau asa.In primul rand Vojislav Kostunica,premierul sarbilor,a declarat ca daca Pristina va declara unilateral independenta ,autoritatile din Serbia pregatesc un raspuns.In al doilea rand ,Kosovo nu ar rezista din punct de vedere economic.Ar fi ,pentru o perioada foarte lunga, dependenta de banii primiti din strainatate.
De partea sarbilor se afla o mare putere,si anume Rusia.Rusii au spus ca vor fi de acord cu orice decizie care ar multumi conducerea de la Belgrad.Pe langa Rusia,se mai numara cateva 
state europene ,printre care si Romania ,care sunt sceptice in privinta acordarii independentei 
Kosovo.Acestea considera ca acest lucru poate fi un precedent periculos .
Pe 28 septembrie, la New York vor avea loc convorbiri directe intre autoritatile de la Belgrad si cele de la Pristina.Inaintea aceste intalnir
premierul kosovar forteaza nota ,declarand ca "independenta este un fapt implinit".
Wolfgang Ischinger, emisarul UE în Troica pentru Kosovo(formata din el ,Rusia si SUA) a dat de inteles ca independenta Kosovo este inoportuna si cauta gasirea unei solutii realiste.
Eu cred ca opinia publica internationala a fost dusa in eroare de victimizarea excesiva a albanezilor kosovari.Multa lume a uitat cum zecile de mii de sarbi au fost fortati sa-si paraseasca pamantul stramosesc,fiindu-le ucise familiile.Au uitat fotografiile care aratau minunatele biserici ortodoxedevastate. Sper ca la urmatoarele discutii,marile puteri sa se gandeasca la sacrificiile sarbilor si astfel sa nu acorde independenta albanezilor.
 O alta solutie ar putea amplifica tensiunea in Balcani si ne-am intoarce iar la conflicte de genul celor din anii 90'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu