miercuri, 31 octombrie 2007

Lepa Brena,o diva in Balcani!

Privit imagini  de la unul din putinele concerte din Romania comunista,la care a participat o vedeta internationala si la care au participat zeci de mii de romani . Concertul a avut loc la Timisoara in anul 1984,pe stadionul Dan Paltinisanu. In aceasta secventa o puteti vedea pe Lepa Brena interpretand melodia "Zivela Jugoslavija".



Lepa Brena,pe numele ei adevarat Fahreta Živojinović, s-a nascut in anul 1960 in localitatea Brčko din Bosnia Hertegovina.A fost cea mai cunoscuta cantareata a anilor 80 din fosta Iugoslavie.

Lepa Brena("Frumoasa Brena") si trupa ei Slatki Greh au fost primii care au combinat muzica traditionala iugoslava cu elemente pop moderne si au reusit sa inspire o intreaga generatie de muzicieni.Melodii ca "Mile voli disko"(1982), "Miki, Mićo" (1985)  si "Čik pogodi" (1990) sunt unele din cele mai iubite melodii din istoria muzicala a Iugoslaviei.
Lepa Brena si trupa ei au debutat in anul 1982,avand un succes surprinzator cu primul album,lansand hiturile "Čačak, Čačak," si "Ljubi me, Omere."In acelasi an mai lanseaza un album avand un succes impresionant cu melodiile "Mile voli disko", "Duge noge" si "Dama iz Londona".
In 1984 Lepa Brena se intoarce cu un nou album "Bato,Bato".Noua imagine, mai sexy a interpretei, alaturi de un stil de muzica mai "rafinat" o aduc pe culmi inalte ale succesului.
In urmatorii trei ani,ea mai scoate trei albume lansand hiturile "Šeik," "Mače moje," "Nežna žena," "Miki, Mićo," "Okrećeš mi leđa" si multe altele.In plus realizeaza o colaborare cu alt cantaret faimos din Serbia,Miroslav Ilic.Doua dintre melodiile realizate cu Ilic au fost "Jedan dan života" si controversata piesa "Živela Jugoslavija" care a fost foarte iubita dar si detestata datorita temei politice.Se cunoaste faptul ca Lepa Brena a fost intotdeauna o sustinatoare a Iugoslaviei unite.Acest lucru nu a oprit-o sa interpreteze aceasta piesa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna din 1984,de la Sarajevo sau la Timisoara ,la un mare concert unde pentru a putea fi vazuta de toata lumea a fost plimbata cu o macara deasupra multimii.
La sfarsitul anului 1986,Lepa Brena a devenit cea mai cunoscuta persoana din Iugoslavia,devenind un adevarat sex simbol.In 1987 a continuat sa domine cultura pop lansand filmul "Hajde da se volimo" ("Let's Love Each Other"),unde se gasesc piese de pe albumul cu acelasi nume.Stilul sau muzical cunoaste o importanta intorsatura,influentele traditionale regasindu-se tot mai rar in melodiile sale.Ca si celelalte proiecte,si acesta a cunoscut un mare succes,Lepa Brena mai filmand inca doua parti in 1988 si 1990.Si acestea din urma fiind urmate de doua albume.Pe aceste albume se gaseste un numar extraordinar de succese muzicale,printre care amintesc "Hajde da se volimo", "Golube," "On ne voli me," "Udri Mujo," "Biseru beli," "Ja pripadam samo tebi," "Zaželi sreću drugima," si "Čik pogodi" .In plus lanseaza frumoasa piesa "Jablane",compusa de Dino Merlin(un interpret de succes de muzica pop) si inca o piesa controversata , "Jugoslovenska", in colaborare cu trei artisti,fiecare dintr-o zona diferita a Iugoslaviei , Alen Islamović, Vlado Kalember si Danijel Popović.

Dupa ce a lansat in 1991,albumul "Zaljubiška" isi ia o binemeritata pauza,parasind Iugoslavia,ducandu-se in Statele Unite,alaturi de sotul sau,jucatorul de tenis Slobodan Živojinović.
Se intoarce in 1994 cu un nou album de succes,primul fara Slatki Greh,lansand inca un hit "Ja neman drugi dom"("Eu nu am alta casa").Aceasta este melodia preferata a ei si este dedicata primului sau fiu, Stefan.
Urmeaza inca doua albume,"Kazna božija" (1995) si "Šta je bilo, bilo je," (1996),pe care se gasesc doua dintre cele mai mari hituri ale sale,"Luda za tobom" si "Ti si moj greh".
In 2000 realizeaza un proiect ,alaturi din nou de Slatki Greh. Chiar daca albumul nu a avut succesul comercial asteptat,fanii interpretei au apreciat melodiile "Kolovođa" si "Meni je teško, najteže."
In momentul de fata se asteapta o revenire a interpretei pe piata muzicala . A amanat lansarea unui album in anul 2006 pentru sfarsitul lui 2007 motivand ca are prea putine piese si este departe de ce ar vrea ea. Ea a mai declarat ca pentru ea nu exista melodii noi, ea cantand pentru o Iugoslavie unita.
Acum,Lepa Brena locuieste la Belgrad,alaturi de sotul sau si de cei doi fii ai sai ,Stefan si Viktor,lucrand la noul album.

Discografie:
Čačak, Čačak (1982), Mile voli disko (1982), Sitnije, cile, sitnije / Hej, najluđe moje (12" Maxi, 1983), Bato, Bato (1984), Pile moje (1984),
Jedan dan života / Živela Jugoslavija (Brena & Miroslav Ilić) (12" Maxi, 1985), Voli me, voli (1985), Uske pantalone (1986), Hajde da se volimo (1987),
Četiri godine (1988),Boli me uvo za sve (1990),Zaljubiška (1991),Ja nemam drugi dom (1994),Kazna božija (1995),Šta je bilo, bilo je (1996),Pomračenje sunca (2000),
The Best Of - Dupli CD (2004),Nostalgija (in curand)
Filme:Hajde da se volimo 3, (1990)Hajde da se volimo 2, (1989)Hajde da se volimo, (1987)
Nema problema (1984),Kamiondžije opet voze, (1984)Tesna koža, (1982)
(Hajde da se volimo 4) SOON



Va puteti intalni cu fanii Brenei pe http://www.jednajebrena.com/

sâmbătă, 27 octombrie 2007

Cine vine dupa Schumi?

Era prin '96 ,cand urmaream o reluare a cursei de pe faimosul circuit de la Monaco.A fost o cursa cu foarte multe abandonuri,reusind sa termine cursa doar 4 piloti in frunte cu francezul Oliver Panis,aceea fiind singura cursa castigata de el in Marele Circ.Nu stiam mai nimic despre Formula 1 la acea vreme dar dintre multimea de piloti abandonati l-am tinut minte pe Michael Schumacher.
Dupa acea cursa,am inceput sa devin un fan Formula 1 si mai mult decat atat un fan Schumacher.Sezon de sezon si cursa de cursa am stat cu sufletul la gura ca acest neamt sa castige.
  In 1996,a fost un sezon ratat pentru el,fiind si primul an la Ferrari iar italienii neavand atunci o masina pusa la punct.In '97,'98 s-a luptat pana in ultima etapa cu canadianul Villeneuve, respectiv finlandezul Hakkinen.Tin minte ,in 1997 cursa de la Jerez cand cu putine tururi inainte de final,Schumi a incercat sa-l scoata de pe traseu pe canadianintr-un mod nesportiv.Din pacate, in acel incident Schumacher a abandonat ,reusind decat sa-i avarieze masina pilotului de la Williams Renault.Ultimele tururi au fost teribile,rugandu-ma sa abandoneze Villeneuve . Eh,acesta nu a abandonat,a terminat pe locul 3 dupa Mika Hakkinen si David Coulthard.



Dupa acest final de sezon ,s-au produs schimbari destul de importante. Tin minte ca Williams isi schimba motorizarea,apeland la o firma nu la fel de performanta ca Renault, iar Schumacher parea sa fie favoritul sezonului urmator. Eu asta imi imaginam.Insa,nu mi-a spus nimic dubla Mercedes de la Jerez.McLaren avea sa fie rivala celor de la Ferrari iar Mika Hakkinen ,rivalul lui Michael Schumacher. Si in '98 lupta pentru titlul de campion mondial s-a dus pana in ultimul Grand Prix. De data aceasta finalul Marelui Circ nu mai era in Europa,ci in Asia ,pe circuitul nipon de la Suzuka. Am fost foarte fericit ca Schumi pleca din pole-position dar norocul nu a fost de partea lui.Din cauza unor probleme la start,a fost nevoit sa plece de pe ultima pozitie. In timpul cursei a reusit sa ajunga pana pe locul 3 dar ghinionul l-a facut sa abandoneze. Mikka Hakkinen castiga acea cursa,devenind campion mondial.


Sezonul urmator a fost unul ratat pentru Michael,acesta suferind un accident violent la inceputul cursei de la Silverstone. A lipsit 6 curse pentru a se reface,revenind in ultimele 2 curse incercand sa-si ajute coechipierul, Irvine, sa castige titlul in fata aceluiasi finlandez Hakkinen. Din pacate tot finlandezul a iesit invingator, adjudecandu-si cel de-al doilea titlu consecutiv. O asemenea performanta a fost reusita si de Michael Schumacher in sezoanele '94 si '95.


Au urmat 5 sezoane consecutive ,castigate de "Baronul Rosu". In 2000 si-a adjudecat titlul cu o cursa inainte de final,pe acelasi circuit de la Suzuka unde pierduse titlul cu 2 ani in urma. In urmatorul an,a castigat titlul la constructori pe circuitul de la Hungaroring cand mai erau inca 4 mari premii de disputat. A urmat un sezon in care marele pilot de F1 a terminat toate cursele pe primele 2 locuri,cu exceptia cursei din Malayesia cand a terminat pe a treia treapta a podiumului.A castigat titlul cu un punctaj extraordinar de 144 de puncte,fiind urmat de coechipierul sau Rubens Barichello cu 77 de puncte. In 2003,lupta a fost mai echilibrata,germanul luptand ,de data aceasta, cu un alt finladez,Kimi Raikkonen. Invingator a iesit tot neamtul,reusind sa-si treaca in palmares inca un titlu de campion mondial,egalandu-l pe
marele Fangio. Ultimul titlu castigat de german a fost in 2004 cand a stabilit noi recorduri.A castigat 12 grand-prixuri si obtine la sfarsitul sezonului nu mai putin de 148 puncte.
Au urmat 2 sezoane mai putin fericite pentru Schumi. In ambele s-a duelat cu spaniolul Fernando Alanso,recunoscandu-se invins de fiecare data.
Odata cu retragerea lui din 2006,am incercat sa gasesc printre pilotii de astazi un nou Schumacher dar n-am gasit.Am crezut mult in italianul Fisichella dar a dovedit ca nu poate arata
foarte multe,mi-a placut Alonso,dar simpatia fata de Schumacher m-a facut sa-i vad spaniolului numai defecte iar Raikkonen este,intr-adevar un pilot bun dar nu se poate compara cu marele Schumacher.In ultimul sezon a aparut Hamilton,de care multi spun ca ar fi noul Schumacher,insa eu cred ca va fi un pilot in genul lui Jaques Villeneuve. Sper ca in viitoarele sezoane din Marele Circ sa iasa un nou geniu in Formula 1 asa cum a fost si inca este Michael Schumacher.


duminică, 14 octombrie 2007

SIAB 2007

Saptamana aceasta,neavand ce face prin Bucuresti m-am gandit ca ar fi o idee buna sa vizitez SIAB.Nu pot sa spun ca n-am avut la ce sa ma uit dar ma asteptam la ceva mai deosebit.Trecand peste faptul ca am pierdut foarte mult timp pe drum si am cam murit de foame pot sa spun ca am avut o dupa amiaza cat de cat placuta vizitant SIAB-ul.

Aici cateva poze de la Salonul International de Automobile Bucuresti.
















Sper ca urmatoarea editie sa fie cu mult mai buna decat aceasta...



marți, 9 octombrie 2007

Imagini surprinse la o nunta nemteasca din judetul Brasov

Acum o saptamana amfacut o scurta plimbare pana la Targu Mures.In drum,undeva prin judetul Brasov am dat de un alai de nunta,cred ca nemteasca(dupa muzica,asa am banuit).Uitati aici niste secvente!(Scuzati calitatea imaginii.)

sâmbătă, 6 octombrie 2007

Desene animate(1)

Un filmulet pentru fani cu "batranul" Mickey Mouse...Vizionare placuta!!