miercuri, 31 octombrie 2007

Lepa Brena,o diva in Balcani!

Privit imagini  de la unul din putinele concerte din Romania comunista,la care a participat o vedeta internationala si la care au participat zeci de mii de romani . Concertul a avut loc la Timisoara in anul 1984,pe stadionul Dan Paltinisanu. In aceasta secventa o puteti vedea pe Lepa Brena interpretand melodia "Zivela Jugoslavija".



Lepa Brena,pe numele ei adevarat Fahreta Živojinović, s-a nascut in anul 1960 in localitatea Brčko din Bosnia Hertegovina.A fost cea mai cunoscuta cantareata a anilor 80 din fosta Iugoslavie.

Lepa Brena("Frumoasa Brena") si trupa ei Slatki Greh au fost primii care au combinat muzica traditionala iugoslava cu elemente pop moderne si au reusit sa inspire o intreaga generatie de muzicieni.Melodii ca "Mile voli disko"(1982), "Miki, Mićo" (1985)  si "Čik pogodi" (1990) sunt unele din cele mai iubite melodii din istoria muzicala a Iugoslaviei.
Lepa Brena si trupa ei au debutat in anul 1982,avand un succes surprinzator cu primul album,lansand hiturile "Čačak, Čačak," si "Ljubi me, Omere."In acelasi an mai lanseaza un album avand un succes impresionant cu melodiile "Mile voli disko", "Duge noge" si "Dama iz Londona".
In 1984 Lepa Brena se intoarce cu un nou album "Bato,Bato".Noua imagine, mai sexy a interpretei, alaturi de un stil de muzica mai "rafinat" o aduc pe culmi inalte ale succesului.
In urmatorii trei ani,ea mai scoate trei albume lansand hiturile "Šeik," "Mače moje," "Nežna žena," "Miki, Mićo," "Okrećeš mi leđa" si multe altele.In plus realizeaza o colaborare cu alt cantaret faimos din Serbia,Miroslav Ilic.Doua dintre melodiile realizate cu Ilic au fost "Jedan dan života" si controversata piesa "Živela Jugoslavija" care a fost foarte iubita dar si detestata datorita temei politice.Se cunoaste faptul ca Lepa Brena a fost intotdeauna o sustinatoare a Iugoslaviei unite.Acest lucru nu a oprit-o sa interpreteze aceasta piesa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna din 1984,de la Sarajevo sau la Timisoara ,la un mare concert unde pentru a putea fi vazuta de toata lumea a fost plimbata cu o macara deasupra multimii.
La sfarsitul anului 1986,Lepa Brena a devenit cea mai cunoscuta persoana din Iugoslavia,devenind un adevarat sex simbol.In 1987 a continuat sa domine cultura pop lansand filmul "Hajde da se volimo" ("Let's Love Each Other"),unde se gasesc piese de pe albumul cu acelasi nume.Stilul sau muzical cunoaste o importanta intorsatura,influentele traditionale regasindu-se tot mai rar in melodiile sale.Ca si celelalte proiecte,si acesta a cunoscut un mare succes,Lepa Brena mai filmand inca doua parti in 1988 si 1990.Si acestea din urma fiind urmate de doua albume.Pe aceste albume se gaseste un numar extraordinar de succese muzicale,printre care amintesc "Hajde da se volimo", "Golube," "On ne voli me," "Udri Mujo," "Biseru beli," "Ja pripadam samo tebi," "Zaželi sreću drugima," si "Čik pogodi" .In plus lanseaza frumoasa piesa "Jablane",compusa de Dino Merlin(un interpret de succes de muzica pop) si inca o piesa controversata , "Jugoslovenska", in colaborare cu trei artisti,fiecare dintr-o zona diferita a Iugoslaviei , Alen Islamović, Vlado Kalember si Danijel Popović.

Dupa ce a lansat in 1991,albumul "Zaljubiška" isi ia o binemeritata pauza,parasind Iugoslavia,ducandu-se in Statele Unite,alaturi de sotul sau,jucatorul de tenis Slobodan Živojinović.
Se intoarce in 1994 cu un nou album de succes,primul fara Slatki Greh,lansand inca un hit "Ja neman drugi dom"("Eu nu am alta casa").Aceasta este melodia preferata a ei si este dedicata primului sau fiu, Stefan.
Urmeaza inca doua albume,"Kazna božija" (1995) si "Šta je bilo, bilo je," (1996),pe care se gasesc doua dintre cele mai mari hituri ale sale,"Luda za tobom" si "Ti si moj greh".
In 2000 realizeaza un proiect ,alaturi din nou de Slatki Greh. Chiar daca albumul nu a avut succesul comercial asteptat,fanii interpretei au apreciat melodiile "Kolovođa" si "Meni je teško, najteže."
In momentul de fata se asteapta o revenire a interpretei pe piata muzicala . A amanat lansarea unui album in anul 2006 pentru sfarsitul lui 2007 motivand ca are prea putine piese si este departe de ce ar vrea ea. Ea a mai declarat ca pentru ea nu exista melodii noi, ea cantand pentru o Iugoslavie unita.
Acum,Lepa Brena locuieste la Belgrad,alaturi de sotul sau si de cei doi fii ai sai ,Stefan si Viktor,lucrand la noul album.

Discografie:
Čačak, Čačak (1982), Mile voli disko (1982), Sitnije, cile, sitnije / Hej, najluđe moje (12" Maxi, 1983), Bato, Bato (1984), Pile moje (1984),
Jedan dan života / Živela Jugoslavija (Brena & Miroslav Ilić) (12" Maxi, 1985), Voli me, voli (1985), Uske pantalone (1986), Hajde da se volimo (1987),
Četiri godine (1988),Boli me uvo za sve (1990),Zaljubiška (1991),Ja nemam drugi dom (1994),Kazna božija (1995),Šta je bilo, bilo je (1996),Pomračenje sunca (2000),
The Best Of - Dupli CD (2004),Nostalgija (in curand)
Filme:Hajde da se volimo 3, (1990)Hajde da se volimo 2, (1989)Hajde da se volimo, (1987)
Nema problema (1984),Kamiondžije opet voze, (1984)Tesna koža, (1982)
(Hajde da se volimo 4) SOON



Va puteti intalni cu fanii Brenei pe http://www.jednajebrena.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu